יש לי בעיה מול בעלי דירה,
נשארו לי חודשיים לשכירות.
הבית הוא בית קרקע ישן מאוד וללא בידוד, הוא מאוד קר בחורף וחם בקיץ.
המזגן שהיה תקול במשך שנה והם לא הסכימו לטפל/לתקן באופן שורשי את הבעיה. אלא רק למלא גז (היתה בעיה שלדליפת גז), פעמיים היה טכנאי למלא גז במשך הקיץ (גם בקיץ המתנתי לטכנאי כשלושה שבועות/חודש, כי היה בחו״ל ובעליהבית לא הסכימו שאביא טכנאי בעצמי), הפעם הזמינו טכנאי לאחר שבוע של פניות מצידי וזה טען שהמשאבה הלכה.
והם לא מסכימים לתקן כי נותרו לי חודשיים ומשאירים אותי בקור אימים (בית ישן ללא בידוד וחלונות ישנים)
כבר שבועיים.
עוד שמלפני שנה הצעתי שאני אתעסק מול טכנאים כדי להוריד מהם את ההתעסקות והם לא הסכימו.
ומאז כל פעם שהיה צריך טכנאי המתנתי שבועיים שלושה במינימום.
גם בקיץ כשהיה חמסין הותירו אותי ללא מיזוג כמעט חודש.
עכשיו הם מציעים לי ״כטובה״ להביא לי רדיאטור עד תום השכירות,
מה שכבר יש לי רדיאטור ורכשתי עכשיו עוד אחד.
הם לא מצליחים לחמם את הבית ועובדים כמעט רוב שעות היום, אבל הם לא מצליחים לחמם חלל כה גדול (סלון). בקושיאת חדר השינה הם מצליחים לחמם וזה בגלל שהבית מאוד ישן והקירות לא מבודדים.
מעבר לנושא החשמל שמאוד התייקר ושימוש ברדיאטור (ועוד שניים) יקפיץ לי את חשבון החשמל הרבה.
שני שקעי חשמל נשרפו משימוש ברדיאטורים בשל מצב הבית.
בנוסף, המזגן שהיה בחדר השינה והיה תקול מההתחלה לא טופל (די זניח כיוון שאני רק מחממת עם רדיאטור) אבל… כשהפניתי לנסות לחמם יחד עם רדיאטור, נשרף השקע והקפיץ את כל הבית.
עוד שהתריסים בסלון פגומים כבר יותר משבוע וזה לא עוזר לקור ולבידוד המינימלי ורק ביקשתי מחזיקי תריסים ולסדרלבד.
(מחזיקי תריסים הם פיסות פלסטיק שמתיישב על התריס ומתחבר לפס התושבת של כל מבנה התריסים, העלות היאמינימלית בכל חנות כלי בית/עבודה), אני החלפתי לפני כשנתיים מספר תושבות כאלו שהתכלו בגלל השמש, והפעםביקשתי מבעלי הבית לסייע כי אני לקראת תום חוזה ויהיו לי הוצאות רבות במעבר וכי הבית מיועד להריסה והם לא מוכניםלהחזר הוצאות על טיפול בנכס.
לא יאומן הזלזול והחוסר תום לב.
הפסדתי מספר רב של ימי עבודה כי התקררתי בשל הקור העז בבית.
מאוד קשה להיות בבית עם 10 מעלות ופחות בימי החורף.
קשה לי לתפקד, מעבר למצבי הרפואי המורכב, הקור גורם לי לקשיות שרירים וכאבי פרקים והירדמות בגפיים וכפות הידייםבפרט ומיגרנות יומיומיות.
אני גם עובדת חלקית בבית עם ילדים ופעוטות ואני לא יכולה לקבל אותם בשל הקור.
בעלי הבית יודעים ו יודעים לכל המצב המורכב ומתעלמים ולא מוכנים לטפל.
ביקשתי הקלה בשכר הדירה בשל ההוצאות האלו (חשמל) והם לא נענו לבקשתי והציעו לי רדיאטור נוסף.
לבית מערכת חשמל חד פיזי מה שעלול לגרום לתקלה או שאיפה במערכת החשמל בבית שימוש במספר רב של מוצרים זוללי חשמל בו זמנית.
האם יש כאן עילה להגשת תביעה נגדם?!…
ורד שלום,
תודה שבחרת להעלות את שאלתך בפורום המשפטי לנושאי שכירות. יובהר כי, האמור בפורום אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. אין לנקוט בפעולות בהסתמך על המידע שמוצג בפורום ובאתר.
לפי האמור בהודעתך, בדירה שמושכרת על ידך התגדלו מספר כשלים וליקויים במערכת החשמל ובמזגנים אשר פוגעים בהנאה ובשימוש שבאפשרותך להפיק מהדירה. חרף ניסיונות תיקון מצד המשכיר – המקור לכשל במזגנים (דלית גז) לא תוקן וניסיונות לחמם את הבית בדרכים חלופיות לא צלח משום שהשקעים נשרפו.
על כן, פנית למשכיר בדרישה לקבלת הנחה בדמי השכירות. עם זאת, בהודעתך מצוין כי פנייתך נעשתה בעקבות התייקרות חשבון החשמל שנבע משימוש במוצרי חשמל בעלי צריכה גבוהה ולאו דווקא בגלל כישלון התמורה והפגיעה בהנאה.
אציין בתחילת דבריי, כי הדרישה לקבלת פיצוי עקב התייקרות חשבון החשמל (שנגרמה בשל העדר יכולת להשתמש במזגן בעל יעילות אנרגטית גבוהה מזו של רדיאטור) נובעת מתוך דיני הנזיקין. לפי סעיף 76 לפקודת הנזיקין – "סבל התובע נזק, יינתנו פיצויים רק בשל אותו נזק שעלול לבוא באורח טבעי במהלכם הרגיל של הדברים ושבא במישרין מעוולת הנתבע".
לצרוך הוכחת הנזק שעלול להיגרם מהכשל במזגנים חל הצורך להשוות בין חשבונות חשמל שיעידו על פער ואף לצרף חוות דעת חשמלאי שיתייחס להבדלים בצריכת ועלויות החשמל בין המכשירים הללו.
ייתכן כי המשכיר יטען להגנתו כי הסכם השכירות אינו מטיל עליו אחריות בכל הקשור לתקינות המזגנים, אך פעולות התיקון שנעשו על ידו מוכיחים אחרת ניתן להתגבר על הטענה הזו בעזרת סעיף 23 לחוק החוזים כללי – "חוזה יכול שייעשה בעל פה, בכתב או בצורה אחרת, זולת אם היתה צורה מסויימת תנאי לתקפו על פי חוק או הסכם בין הצדדים".
בכל הקשור לאחריותו של המשכיר לתקן ליקויים במושכר נכתב בהרחבה במענה לשאלות הבאות בפורום המשפטי לנושאי שכירות: "רטיבות, לקויות שלא מטופלות ושיפוצים מעל הדירה שלי", "נזילה בלוח חשמל בעקבות מי גשמים" ו- "אחריות תיקון ליקויים בדירה בשכירות".
לעניין זה, חשוב לציין כי בהליך ע"א 240-77 שלמה כרמל בע"מ נ' פרפורי ושות' בע"מ (נבו, 8.11.79) קבע בית המשפט העליון כי חוזה שכירות מיועד "להעניק לשוכר את ההנאה המוסכמת מן הקשר במשך כל תקופת ההתקשרות…". בהליך ת"ק (נתניה) 19135-07-19 יניב עמיאל נ' דניאל ארז (נבו, 15.2.20) נקבע כי "התיקון לחוק השכירות והשאילה משנת 2017 (ס"ח 2649, עמ' 1028 מיום 19.7.2017, המכונה "חוק שכירות הוגנת") הרחיב את החובות לתיקון פגמים וליקויים במושכר, בתכולתו וברכושו."
בתגובה לשאלה נוספת בפורום, כתבתי בהחרבה על זכותו של השוכר (והקשיים עמם הוא מתמודד) לגרוע את כישלון התמורה מדמי השכירות וזאת תוך התייחסת לזכות הקיזוז בשכירות המעוגנת בחוק החוזים ובחוק השכירות והשאילה. מידע נוסף, ניתן למצוא גם במענה לשאלה שניתנה ביחס "הפרת הסכם השכירות ע"י המשכיר" – שם גם ניתן למצוא הפניה למאמרים בנושא.
על האמור לעיל, יש להוסיף ולציין כי הסכום שבכוונת השוכר לקזז עקב כישלון התמורה צריך להיות ביחס ישר לנזק ולכשל, כך שקיזוז ביתר עלול לחשוף את השוכר להפרה או לחלופין לגרום להגשת תביעה מופרזת. בהליך ע"א (תל אביב-יפו) 5089-08-16 ליאור ברטלר עו"ד נ' פלוני (נבו, 8.3.17) – דחה בית המשפט תביעה להשבה של חלק שיוחס לכישלון תמורה שלא הוכח כנדרש באמצעות חוות דעת שמאית, אולם במקרים אחרים בית המשפט נוהג לפסוק פיצויים על דרך האמדנא.