שלום,
בעל הדירה שלח הודעה מוקדמת על סיום שכירות, עקב פינוי בינוי של הבניין. הסעיף היה בחוזה ואין לי בעיה עם ההודעה. החוזה הוא עד 01.12 והוא מבקש לעזוב את הדירה ב 01.10. קיבלתי הודעה לפנימ שבועיים בתאריך 12.07.20. מצאתי דירה בכניסה מיידית ואני מעוניינת לצאת לפני 01.10. האם המשכיר ראשי לבקש ממני לשלם על החודשים אוגוס ספטמבר?
תודה רבה מראש על העזרה
איזבל
תודה רבה על התשובה המהירה והמפורטת.
איזבלה שלום,
תודה שבחרת לפנות למשרדי באמצעות הפורום המשפטי לנושאי שכירות.
עולה משאלתך כי מדובר בסיום של תקופת שכירות בלא עילה. כמו בנושאים רבים שקשורים להסכמי שכירות - גם כאן מדובר בהסכמה החוזית שאליה הגיעו הצדדים. כלומר, הפרשנות של חוזה השכירות תינתן בראש ובראשונה לפי אומד דעתם של הצדדים.
כך למשל, סעיף 25 לחוק החוזים (חלק כללי) שעוסק בפירוש של חוזה, קובע כך:
25. (א) חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו.
(ב) חוזה הניתן לפירושים שונים, פירוש המקיים אותו עדיף על פירוש שלפיו הוא בטל.
(ב1) חוזה הניתן לפירושים שונים והיתה לאחד הצדדים לחוזה עדיפות בעיצוב תנאיו, פירוש נגדו עדיף על פירוש לטובתו.
(ג) ביטויים ותניות בחוזה שנוהגים להשתמש בהם בחוזים מאותו סוג יפורשו לפי המשמעות הנודעת להם באותם חוזים.
לכן, כבר בתוך התחלה מוצע לבחון אם התשובה לשאלתך נובעת מתוך הסכם השכירות - בין במישרין ובין בעקיפין.
ככול שהסכם השכירות לא מספק מענה ופתרון לשאלתך - ניתן להשלים את החסר באמצעות הפרקטיקה הנהוגה בסיום התקשרויות ועיקרון תום הלב.
לעניינו, עיקרון תום הלב חל במקרה שלפנינו מכח סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי) וסעיף 4 לחוק השכירות והשאילה. לפי העיקרון - על צד לקיים את ההסכם בתום לב ולא לעשות שימוש לרעה בזכויות משפטיות.
בנוסף, וככול שההודעה שנשלחה מהווה הודעה על סיום התקשרות והנחיה ברורה לעזוב את המושכר - הרי שהביטול נכנס לתוקף עם שליחת ההודעה ואישורך בדבר פינוי הדירה עד למועד מסוים. ואכן, גם משאלתך עולה (כמו שנהוג במרבית המקרים לציין בהסכמי שכירות) כי השוכר נדרש לעזוב את המושכר בתוך מספר ימים ולא בתאריך ספציפי.
גם מבחינת הפרקטיקה של הסכמי פינוי בינוי - הבעלים המפונה מקבל דמי שכירות חודשיים מהרגע שהוא מפנה את דירתו. כל פתרון אחר, עלול לגרום לכך שבעלי הדירות שדירתם אינה מושכרת ללא פיצוי בעד תקופת האיחור. תוצאה שאינה מתקבל על הדעת כמובן.
לפי דיני הביטול, עם סיום תקופת השכירות כל צד נדרש להשיב לצד השני את שקיבל מכח ההסכם. בהתאם לכך, על המשכיר להחזיר את השיקים שנמסרו לו בעד חודשי השכירות שלא נוצלו, את הערבויות הביטחונות וכו'.
אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי. מומלץ לפני כל החלטה לפנות לעורך דין לצורך קבלת ייעוץ משפטי. אין להסתמך על האמור בתשובה לעיל.
להלן קישור שמפנה למאמר שעוסק בהחזרת שיקים וביטחונות.
להלן קישור למדריך המקיף לביטול חוזה שכירות.
למאמר מקיף בעניין חוק שכירות הוגנת.