top of page

פיצוי בגין איחור במסירת הדירה בבית דין רבני

7.12.21

פורסם בתאריך:

11.1.22

עודכן בתאריך:

מבוא - תביעת פיצויים מכח חוק המכר דירות בבית דין רבני:

בפרויקטים שמיועדים למגזר החרדי נהוג להוסיף תניית בוררות לפיה כל מחלוקת בין הצדדים תתברר ותוכרע על פי דין תורה אצל דיין. בחלק המקרים, החוזה קובע גם את זהות הדיין. תניית הבוררות עולה בקנה אחד עם ההלכה שנפסקה בשולחן ערוך אשר מורה להעביר כל מחלוקת לבירור של בית הדין.


"מִזְמ֗וֹר לְאָ֫סָ֥ף אֱֽלֹהִ֗ים נִצָּ֥ב בַּעֲדַת-אֵ֑ל בְּקֶ֖רֶב אֱלֹהִ֣ים יִשְׁפֹּֽט: ב עַד-מָתַ֥י תִּשְׁפְּטוּ-עָ֑וֶל וּפְנֵ֥י רְ֝שָׁעִ֗ים תִּשְׂאוּ-סֶֽלָה: ג שִׁפְטוּ-דַ֥ל וְיָת֑וֹם עָנִ֖י וָרָ֣שׁ הַצְדִּֽיקוּ: ד פַּלְּטוּ-דַ֥ל וְאֶבְי֑וֹן מִיַּ֖ד רְשָׁעִ֣ים הַצִּֽילוּ: ה לֹ֤א יָֽדְע֨וּ | וְלֹ֥א יָבִ֗ינוּ בַּחֲשֵׁכָ֥ה יִתְהַלָּ֑כוּ יִ֝מּ֗וֹטוּ כָּל-מ֥וֹסְדֵי אָֽרֶץ: ו אֲֽנִי-אָ֭מַרְתִּי אֱלֹהִ֣ים אַתֶּ֑ם וּבְנֵ֖י עֶלְי֣וֹן כֻּלְּכֶֽם: ז אָ֭כֵן כְּאָדָ֣ם תְּמוּת֑וּן וּכְאַחַ֖ד הַשָּׂרִ֣ים תִּפֹּֽלוּ: ח קוּמָ֣ה אֱ֭לֹהִים שָׁפְטָ֣ה הָאָ֑רֶץ כִּֽי-אַתָּ֥ה תִ֝נְחַ֗ל בְּכָל-הַגּוֹיִֽם:" (תהילים, פרק פב')


ליבון המחלוקת על פי דין תורה אצל דיין שמשמש כבורר היא פרקטיקה נהוגה והיא חלק מכלל רחב וגדול שחולש וחוצה מגזרים – כל פרויקט מותאם לאוכלוסייה שאליה הוא מיועד. וכך, במקרה בו הפרויקט מיועד לאוכלוסייה החרדית המפרט יותאם לאורח החיים הדתי, ויכלול: עמדת נטילת ידיים, שני כיורים, מקום במטבח לשני תנורים (בשרי וחלבי) וכו'.


באופן טבעי, כשם שהדירה מותאמת לאוכלוסייה החרדית כך גם החוזה והנושאים המשפטיים עוברים התאמה. אך השאלה החשובה באמת – האם הוראותיו המחייבות של חוק המכר דירות – שחל איסור מוחלט להתנות עליהן – מקבלות את אותו מעמד מחייב בתביעה שמתבררת על פי דין תורה?


בניגוד לתביעות אשר מתנהלות בפני בתי משפט אזרחיים או בהליכי בוררות שהדין המהותי חל עליהם, ניהול הליך משפטי בפני בית דין רבני על פי דין תורה עובד על פי כללים שונים, סדרי דין אחרים והלך רוח שונה לחלוטין.


חשוב לציין כבר בתחילת הדברים כי עלות ניהול הליך בוררות בדין תורה שונה לחלוטין מהליכי בוררות אצל עורכי דין, מהנדסים וכו'. בדרך כלל מדובר בעלות של מאות ₪ לכל דיון, כאשר בירור המחלוקת נעשה בצורה יעילה ומהירה.

במאמר שלהלן, ננסה לתאר את הליך הבוררות על פי דין תורה, ונביא דוגמאות מניסיונו שנצבר בייצוג רוכשי דירות מקבלן בפרויקט בשכונה רמה א' בעיר בית שמש.ש

 תביעת פיצויים מכח חוק המכר דירות בגין איחור במסירת הדירה בבית דין רבני

מילות פתיחה – הרקע להגשת התביעה:

משרדנו ייצג קבוצה של כ- 10 רוכשי דירות אשר תבעו מחברה יזמית פיצויים מכח חוק המכר דירות בגין איחור במסירת הדירה. התובעים, רכשו דירה דירות בפרויקט שנבנה ברמה א' בבית שמש. התביעה התבררה בבית דין רבני בבית שמש על פי דין תורה.

לפי הסכמי המכר שנחתמו בין רוכשי הדירות לבין הנתבעת סוכם כי הדירות תימסרנה לרוכשים בתוך 24 חודשים מהמועד בו התקבל היתר בנייה, כלומר עד לחודש 9/2017. בהמשך, התברר כי התקבלו מספר היתרי בנייה לפרויקט, כך שנדונה האפשרות להקדים את מועד המסירה בעקבות הוצאתם של היתרים מוקדמים יותר שהרוכשים לא ידעו על קיומם.

כפי שניתן לראות, היתרי הבנייה לפרויקט ניתנו על שם חברת יסודות צור, וזאת למרות שהסכמי המכר נחתמו עם חברת נוף צורים.

מאחר שחלק מהדירות נמכרו לפני שהתקבל היתר בנייה לפרויקט ולפני שהחלו עבודות הבנייה הנתבעת קבעה שכל סכום העולה על 7% מש